Chromatography, beelden van energie

Zichtbaar maken van vitaliteit van bodem, compost, levensmiddelen? Dat is mogelijk en de verschillen zijn vaak onthutsend.

€23,50 Incl. btw
Beschikbaarheid:
Niet op voorraad
 • Informatieplus

 • Chromatography - beelden van energie.
  Jaap Bakker &  Adri Bakker-Misset.
   
  LEVENSWERK
  Het boek 'Chromatography - beelden van energie' is het boek dat de auteurs vurig hoopten te kunnen laten verschijnen voor hun dood.  Dat is door een gezamelijke inspanning gelukt, Jaap Bakker en Adri Misset zijn na het verschijnen van het boek relatief kort na elkaar overleden, maar hun levenswerk hebben ze kunnen doorgegeven. Tientallen jaren hebben zij onderzoek gedaan naar de kwaliteit van bodem, compost en mest. Meer dan 5.000 chroma’s hebben zij gemaakt in die tijd, een monnikenwerk.
   
  WAT CHEMIE NIET KAN LATEN ZIEN
  Rondfilterchromatografie volgens Ehrenfried Pfeiffer is een unieke methode om inzicht te krijgen in de kwaliteit van bodem, compost, mest en ook voedselproducten en eigenlijk van al wat leeft. Een chroma geeft meer inzicht dan alleen een chemische analyse van de bodem. Het is zelfs zo dat het chemische verschil tussen een kwalitatief goede bodem en een dode, substraat-bodem chemisch gezien gelijk kan zijn. En toch laat een chroma dan, ook voor de leek, zeer grote verschillen zien die de goede bodem goed doen onderscheiden van een slechte bodem.
   
  WAT IS EEN CHROMA?
  Je zou het een foto kunnen noemen van leven. Stralend als er veel leven is, grijs en doods als er weinig leven is in het product waarmee het chroma gemaakt wordt. Het is een rondfiltertechniek, waarbij het filter eerst geïmpregneerd wordt met een lichtgevoelige chemische stof, meestal zilvernitraat, waarna de beproever een oplossing van de te onderzoeken stof vanuit het midden door het filter heen laat lopen. Zo ontstaat een ‘foto’ van het bronmateriaal.
   
  EENVOUDIG TE LEREN
  De techniek is eenvoudig ambachtelijk en door ieder die nauwkeurig kan werken na te volgen. Het ‘lezen’ van de chroma’s is een kunst, die men zich geleidelijk eigen kan maken. Dat proces duurt vele jaren. Meer dan 15 jaar woonde het echtpaar Bakker-Misset aan de Bronsweg in Lelystad, het gebied waar veel biologisch-dynamisch en biologisch geteeld werd. Jaap Bakker kwam hier in 1990 als land- en tuinbouwvoorlichter terwijl Adri Misset op dat moment land- en tuinbouw lerares was.
   
  COMPOST MAKERS
  In Lelystad werd de mogelijkheid geboden om aan de Bronsweg een bedrijf op te zetten dat zich bezig ging houden met het ontwikkelen van Humuscompost, een vorm van compost vermengd met humus die zoals zij dat noemden de verbinding tussen kosmos en aarde teweeg moest brengen. Op hun bedrijf gaven ze lezingen, rondleidingen en verzorgden cursussen voor onder andere land- en tuinbouwers over het maken en gebruiken van uitgebalanceerde kwalitatieve compost. Hun huis en kleine lab, Aquamaiandros, werd een ontmoetingsplaats voor velen.
   
   
  WERELDWIJDE BELANGSTELLING
  Masaru Emoto, bekend van de waterkristallisaties, was bevriend met de familie. Mensen van over de hele wereld wisten hun houten balkenwoning in Dronten te vinden.  In 1994 volgden Jaap en Adri in Oostenrijk bij de familie Lübke een reeks cursussen over composteren en de techniek van het maken van chroma's. De chroma’s werden gemaakt op basis van de ervaring en aanwijzingen van Dr. Ehrenfried Pfeiffer (1899-1961). Ehrenfried Pfeiffer op zijn beurt is met rondfilterchromatografie begonnen na aanwijzingen van Rudolf Steiner ( 1861-1925). In een chroma is af te lezen hoe de bodemgesteldheid (aarde), vochtregulatie (water), doorluchting en zuurstof (lucht) en de humusvorming (vuur) zich hebben ontwikkeld.

  GMO IN VOEDSEL
  Plots deden Jaap en Adri een schokkende ontdekking. Beiden waren helemaal van slag vanwege een aantal verwrongen beelden die de chroma's hen lieten zien. Na verder speuren kwamen ze erachter dat het chroma's bleken te zijn van voedselproducten die genetisch gemodificeerd waren. Technisch kostbare wetenschappelijke testen en onderzoeksmethoden kunnen dit ook aan het licht brengen, maar de relatief eenvoudige chromatografie brengt deze modificatie van ons voedsel ook feilloos aan het licht.
   
  CHROMAS LEZEN
  In hun boek Chromatography, beelden van leven, zijn de chroma's afgedrukt.
  Een chroma van een product van goede kwaliteit ziet er uit als een glas-in-lood-rozet-raam van een kathedraal.  Een duidelijke zichtbare en voelbare kleurig harmonieus beeld, dat bij een eerste aanblik weldadig aandoet. Als het beproefde product uit balans is door vervuiling, gebrek aan doorluchting, overmaat aan vocht, kwalijke schimmels, gebruik van insecticiden, pesticiden, fungiciden of herbiciden ontstaat een meer of minder verstoord beeld dat door bijna iedereen te ervaren valt. De ervaren ‘lezer’ van het chroma echter kan dan precies aangeven wat er nodig is om de bodem, het product, de compost of de mest weer naar een vitaler niveau te tillen.
   
  BETEKENIS VOOR DE TOEKOMST VOEDSEL EN LANDBOUW
  Chromatography is een hulpmiddel om inzicht te krijgen in levende processen en zal ongetwijfeld van grote betekenis worden voor boeren en wetenschappers in de ontwikkeling van een kwalitatieve voedzame landbouw van de toekomst.
 • Tagsplus