Vroege krokus Ard Schenk - crocus chrysanthus Ard Schenk - chemievrij geteeld

Febr-Mrt hoogte 15 cm - 10 bollen

€3,00 Incl. btw
Beschikbaarheid:
Niet op voorraad
 • Informatieplus

 • Crocus Chrysanthus Ard Schenk. Bijenplant & Stinzenplant. Vroegbloeiende krokus - chemievrij geteeld - rijk aan stuifmeel en nectar.

  De gele krokussen bloeien als eerste, eind januari al: 1 a 2 weken eerder dan de paarse en witte krokussen. Ard Schenk is de spierwitte krokus vernoemd naar de schaatser met de witte haardos.

  BIJENPLANT, VLINDERPLANT

  Krokussen worden bezocht door bijen, vlinders en hommels. Er bloeit nog niet veel in januari en u doet bijen en hommels een groot plezier door in het najaar krokussen te planten die als eersten bloeien. Zo geeft u hommels en bijen de kans al vroeg hun nest en weerstand op te bouwen en later in het seizoen hun bestuivingswerk te doen. Vlinders die hier overwinteren, drinken na hun ontwaken de nectar.

  NECTAR EN STUIFMEEL

  Krokussen hebben de hoogste nectar - en stuifmeel waarde (5). Dit blijkt uit een vergelijking van drachtplanten, waarbij de waarden overzichtelijk bijeen zijn gebracht in een publicatie van de BDimkers. U vindt deze drachtkalender onder Boeken. (Nu nog op de BDimkersite, onze eigen boekenlijst vullen we spoedig aan. Eerst even wat bloembollen uitleveren ;)

  BIJEN HELPEN

  Imkers kiezen vroege bolbloeiers vanwege het stuifmeel omdat de larven hiermee gevoed worden. In totaal verhoogt het de weerstand zodat bijenvolken gezonder zijn en bijvoorbeeld het samenleven met de varroamijt aankunnen. Dit is van groot belang voor de bestuiving van vele groente- en fruitsoorten, noten en ander voedsel. Fijn als u een handje meehelpt.

  PRINCIPIEEL CHEMIEVRIJ GETEELD

  Gewasbestrijdingsmiddelen (gif) kunnen optrekken naar nectar en stuifmeel van planten. Dat is de reden dat wij voor uitsluitend chemievrij geteelde bloembollen kiezen en deze ook zelf testen. Alle telers zijn al SKALgecertificeerd en wij kijken heel specifiek naar de effecten voor de nuttige bestuivers. Zij zijn gevoelig voor de kleinste hoeveelheden. Meer daarover lezen? Kijk bij Kwaliteit, of Over Ons.

  HISTORIE EN STINZENPLANT

  Krokussen zijn al vanaf begin 1800 te zien op botanische tekeningen zoals in Curtis's Botanical magazine en de Atlas des plantes de France. Veel soorten werden door huwelijken met adel uit de Balkan en Zuid-Europa meegebracht. Ze werden in Nederland bekend toen de bewoners van versterkte huizen - de Stinse-  deze planten graag zagen bloeien in omringende siertuinen. Daarom heten ze stinzen- of stinsenplanten.

  ZONNIGE STANDPLAATS en VERWILDERENDE BLOEMBOL

  Krokussen reageren op het zonlicht; overdag staan ze wijdopen, s avonds sluiten ze weer. U kunt ze prima in het gras planten, komen elk jaar terug. Zet er veel bij elkaar, op een zonnig plekje. Krokussen doen het ook goed in een pot of balkonbak. Laat de bollen uitbloeien en plant ze daarna in een park of plantsoen, dan komen ze daar het volgende jaar weer in bloei.

 • Tagsplus