Febr - Maart hoogte 20 cm - UITVERKOCHT
Botanische krokus, bloeit in maart, driekleurig: geel met wit hart en lila blaadjes.
Crocus sieberi en de wilde crocus chrysanthus komen resp.uit het droge Griekenland en het schiereiland Krim waar deze groeien onder wintergroene eikensoorten. De Crocus sieberi past prima in Noord Europa, van Zweden tot aan Duitsland, Nederland en België.
Zet 'm eens in een boomgaard. Dat geeft een bijenfestijn, want een boomgaard die gesnoeid is, laat veel licht door tot op de bodem.
NECTAR EN STUIFMEEL
Wordt bezocht door honingbijen, hommels, wilde bijtjes en vlinders. Er bloeit nog niet veel in januari en u doet de bijen een groot plezier door in het najaar krokussen te planten die als eerste bloeien. Krokussen hebben de hoogste nectar en stuifmeelwaarde en ook de andere bloembollen zijn hierop geselecteerd.
GOED VOOR HONINGBIJEN EN WILDE BIJEN
Met deze chemievrij geteelde bloembollen die rijk zijn aan stuifmeel geeft u honingbijen de kans al vroeg hun nest en weerstand op te bouwen en later in het seizoen hun bestuivingswerk te doen. Met het stuifmeel voeren zij hun jongen, de nectar is hun brandstof. Wilde bijtjes vliegen vanaf april en verzamelen ook stuifmeel voor hun larven.
De opvolging in de bloei zorgt ervoor dat de bestuivers blijven terugkomen en dicht bij hun nesten voedsel kunnen vinden.
PRINCIPIEEL CHEMIEVRIJ GETEELD
Gewasbestrijdingsmiddelen (gif) kunnen optrekken naar nectar en stuifmeel van planten. Dat is de reden dat wij voor uitsluitend chemievrij geteelde bloembollen kiezen en deze ook zelf testen. Alle telers zijn SKALgecertificeerd en wij kijken heel specifiek naar de effecten voor de nuttige bestuivers. Zij zijn gevoelig voor de kleinste hoeveelheden. Alleen de bloembollen die wij voor hen gezond achten bieden wij aan. Meer daarover lezen? Kijk bij Onze kwaliteit, of Home.
STINSENPLANTEN
Krokussen, de sterhyacint en de botanische tulpjes behoren tot de zg. stinsenplanten. Veel krokussoorten werden door huwelijken met adel uit de Balkan en Zuid-Europa meegebracht. Ze werden in Nederland bekend toen de bewoners van versterkte huizen - de Stinse- deze planten graag zagen bloeien in omringende siertuinen. Sindsdien heten deze bloembollen stinzen- of stinsenplanten.
ZONNIGE STANDPLAATS en VERWILDERENDE BLOEMBOL
Alle soorten houden van een zonnig plekje. Dit zijn verwilderende bloembollen, eenmaal planten volstaat, ze komen volgend jaar weer terug en het worden er elk jaar steeds meer.