De Bijen

Lees de recensie en je weet wat je cadeau wilt geven

€22,50 Incl. btw
Stukprijs: €0,00 /
Beschikbaarheid:
Niet op voorraad
 • Informatieplus

 • DE BIJEN - Rudolf Steiner een recensie

  In mijn overvolle boekenkast staat een oeroud exemplaar van De Bijen van Rudolf Steiner waar ik zeer aan hecht. Aan de inhoud dan, want de uitgave is miserabel. Het staat naast een stukgelezen gestencilde versie van de Landbouwcursus die ik in 1972 in handen kreeg als leergierige Warmonderhoffer. De Bijen bestaat uit 8 voordrachten door Rudolf Steiner gegeven in de

  nazomer van 1924 voor de mensen die bouwden aan het eerste Goetheanum. Het is ook onmisbare lesstof voor landbouwers. En natuurlijk ook voor normale mensen. Eigenlijk horen die 8 voordrachten gewoon bij de Landbouwcursus. De overeenkomsten zijn onmiskenbaar op de inhoud. al die precieze natuurbeschrijvingen en de verhelderende inkijkjes naar de binnen-wereld van de mens: de ontmoeting met de kleine wachter. De spiegel van macro & micro kosmos zijn geweldig. Een aspect dat de Landbouwcursus zo dramatisch onthouden lijkt. Naar mijn persoonlijk oordeel horen Rudolf Steiner´s voordrachten ´De mens als klankharmonie van het scheppend wereldwoord´ van nature ook nog in dit rijtje thuis, maar daarover kunnen de meningen verschillen.

  Nu bestaat er in Nederland gelukkig een - select gezelschap bijenhouders - die zeer actief imkeren op basis van biologisch-dynamische principes. Een van hun recente acties is een hernieuwde uitgave van R.Steiner´s voordrachten De Bijen door Uitgeverij Christofoor . Een initiatief waar ik helemaal enthousiast van kan worden en mij dus schielijk per post een exemplaar heb laten sturen. Theo Georgiades is verantwoordelijk voor de vertaling en het wapenfeit dat dit keer de originele krijtbordtekeningen van Rudolf Steiner zijn opgenomen in deze uitgave. Dat was nog niet eerder vertoond. En gelukkig want ze blijven onmisbaar vanwege het unieke karakter en de verduidelijking van de tekst. Verrassend is Steiner´s grote feiten kennis en de exactheid van zijn beschrijvingen van dit voor hem toch onbekende vakgebied. Vervolgens koppelt hij op een natuurlijke manier die gegevens tot in detail aan zijn geestelijke inzichten en verdedigt daarmee zijn stellingen tegenover de wat afhoudende imker onder zijn gehoor, die hij tevens de rol geeft van tegenspeler.

  Wij leven nu daadwerkelijk een eeuw na deze voordrachten reeks en we moeten helaas Steiner's grote gelijk vaststellen. Toen waarschuwde hij onomwonden voor het korte termijn succes - dat de kunstmatige bijenteelt zou opleveren - maar noemde letterlijk 100 jaar waarin het zich in haar tegendeel zou keren: Een enorme sterfte onder de bijen. De kunstmatige bijenteelt begon al rond 1908-1912. Maar genoeg daarover Steiner's inzichten zijn zo toegankelijk en helder, dat ze heerlijk weglezen. Een kwalificatie die Marie Steiner in het voorwoord ook geeft, zij het in andere bewoordingen. De verleiding is groot om in te gaan op al die prachtige voorbeelden die exact documenteren hoe fijnstoffelijk de natuurrijken zijn en waarom die veelheid aan onbelangrijk ogende natuurverschijnselen onmisbare componenten zijn in de grote samenhang van de natuur, waar de mens dan weer een integraal onderdeel van uitmaakt. Het lezen laat je niet los, omdat het enthousiasmerend werkt. Die pot honing op de eettafel wordt daarna met veel meer ontzag geopend en geproefd. Wat een werk zit daarin. Onvoorstelbaar.

  Imposant is het nawoord van de vertaler Theo Georgiades, waarin hij zowel Rudolf Steiners onvoorstelbare productieve beide laatste levensjaren in beeld brengt en de samenhang van die verschillende lezingencycli rondom de Weihnachtstagung 1923. Aangenaam verrassend is zijn vondst om een uniek interview in Duitslands oudste imkertijdschrift uit 1849 met Joseph Beuys toe te voegen. Joseph Beuys spreekt zich in plastisch beeldende zin uit over inzichten die hij van Rudolf Steiners heeft en die hij o.a. vorm heeft gegeven in zijn installatie "´de honingpomp" Voor het eerst in mijn leven wordt mij de kunst van Joseph Beuys duidelijk - die volgens eigen zeggen om warmte draait - en die zijn materiaalkeuze bepaald heeft: wol, vilt, was en honing.

  Prachtig hoe natuur en cultuur op kunnen gaan in kunst, waarvoor de kunst verklaringen geeft.

   

  Kortom: Bestellen en lezen tijdens warme en lome zomermaanden. (noot van de redactie:  als kado voor de feestdagen mag natuurlijk ook.. die komen al lekker dichtbij!)

   

  Eelco Schaap

  Johannes 2010 , Dominio Vale do Mondego, Portugal

  Quinta da Portela

   

  FEESTDAGEN BIJENKADO

  Juist in de winter is ons verstand in staat tot helder nadenken, en de gelezen inzichten kunnen overdacht worden voordat de bijen zich weer laten zien. Maakt dat een boek niet tot een heerlijk geschenk voor wie meer wil begrijpen en echt begrijpen wat de bijen voor ons betekenen?

 • Tagsplus