Witte Boshyacint - hyacinthoides non-scripta alba - chemievrij geteeld

Mei hoogte 35 cm - 10 bollen

€3,75 Incl. btw
Beschikbaarheid:
Niet op voorraad
 • Informatieplus

 • De hyacinthoides non scripta is de wilde boshyacint met kleine bloemetjes die aan een kant van de steel hangen en daardoor de top van de plant wat laten neigen.

  Het is een uitbundige bloeier die veel nectar biedt als het lekker warm begint te worden in april mei maar er nog steeds niet veel vaste planten bloeien. Komt na de botanische tulpjes en voor de sieruien. Je zorgt voor de nuttige insecten door ze hun hele leefseizoen iets te eten te bieden aan drachtplanten.

  Onze boshyacinten (non-scripta) worden behandeld met zeekalk om uitdroging te voorkomen. Het witte poeder is dus geen schimmel, maar beschermt de bol.

  De foto's zijn veelal genomen binnen een straal van 10 km in het Groene Hart tussen de steden Utrecht en Leiden, in tuinen en plantsoenen. Waar je ze meestal aantreft is in de binnenduinen, op de landgoederen, op de zandruggen in kustplaatsen als Bergen, Alkmaar, Haarlem en Wassenaar. Door tuinliefhebbers zijn de bluebells uit Engeland geïmporteerd en die geven door vermenging met de gekweekte Spaanse (hispanica) vele vormen in bloem en bloeiwijze.

  WILDE HYACINT versus de SPAANSE HYACINT

  De wilde hyacint hebben een wat meer doorbuigende stengel en de bloemetjes hangen daardoor naar één zijde. De Spaanse hyacint is de gecultiveerde soort met een lange zeer stevige stengel en grote bloemen rondom (foto met de bij). De gekweekte variant hispanica is vruchtbaar en kruist gemakkelijk met de wilde en de Engelse. Daarom komen er in Nederland allerlei varianten voor, zowel in tuinen als in plantsoenen, parken en wegbermen.


  IN ENGELAND ALLEEN BLUEBELLS MET CERTIFICAAT GRAAG

  Het lijkt erop dat echte Engelse bluebells zeldzaam zijn en blijven, meer bestemd voor tuineigenaren in Engeland die de oproep van Plantlife tot bescherming van de soort kennen. De zogenoemde Engelse bluebells zijn de hyacinthoides non-scripta die daarom alléén met 'certificate of origin' uit de Engelse bossen gewonnen mogen worden. Dankzij de keuze voor aanplant van de Engelse soort, kunnen zij vermenging met geteelde soorten buiten de deur - lees van buiten het Britse eiland - houden. En daarmee hun bossen uniek. Wij steunen dit streven, stuur onze wide hyacinten s.v.p.niet naar het Engelse continent en laat de Engelse bluebells daar..

  Voor Nederland is de wilde hyacint de beste keuze.

   

 • Tagsplus

Kijk ook eens naar

Narcis Replete

Narcis Replete

April hoogte 45 cm - 5 bollen

€4,75
Natuur en Wezen van de Honingbij

Natuur en Wezen van de Honingbij

Verborgen achtergronden van het ontstaan van de honingbijen

€18,50
Het lied van de Bij - Jacqueline Freeman

Het lied van de Bij - Jacqueline Freeman

Fascinerende beschrijvingen van een vrouw die de hele wereld over reist om te verhalen over haar ontmoetingen met de bijen. Ze schrijft over stuifmeel, bloemen, geuren, vliegroutes en andere bijenzaken, zoals nergens anders te lezen of horen is.

€20,00