ZOMERBOLLEN - dahlias

De dahlia's zijn terug van weggeweest. We hebben voor de liefhebber die dahlia's in groepen wil aanplanten, nog een aantal staan van de soorten Hartenaas en Freya's Sweethart.

Verkoop 10 dahlia's voor 32,50 incl verzendkosten of informeer naar de staffelprijs voor grotere aantallen. 

Graag uw belangstelling even per mail of telefoon /app/ sms laten weten:  [email protected]   of  06-40614320.

Dahlia Freya's Sweethart (links)  en Dahlia Hartenaas (rechts), beide met open hart: stuifmeel en nectar zijn goed bereikbaar!

Bij de dahliaknollen ontvangt u een fraaie Flyer met plantverzorgingstips.

Hoogte:                 55-70 cm
Breedte:               ca. 50 cm
Planten:                na de laatste nachtvorst (vanaf ca. 15 mei) in de volle grond of vanaf april in een pot
Standplaats:         Veel licht (zo mogelijk zonnig), regelmatig water geven
Bloei:                     eind juli tot de eerste nachtvorst

Voor bijen, vlinders en hommels

Er zijn twee soorten dahlia’s: gesloten en open hart. Deze bijen-dahlia’s met een open hartje zijn bijzonder. Ze zijn biologisch geteeld en omdat het hart open ligt kunnen de bijen goed bij het stuifmeel en de nectar waarmee ze zich voeden. Ook hommels en vlinders bezoeken de dahlia’s graag. Deze dahlia’s bloeien vanaf de zomer tot ver in het najaar. Daarmee zijn ze een van de laatste bloeiers, waarop bijvoorbeeld de hommelkoninginnen nog vliegen vlak voordat zij in hun winterslaap gaan, maar ook vlinders, wilde bijen en de honingbijen.

Biodiversiteit

De dahlia’s dragen ook bij aan de biodiversiteit. De 350 soorten wilde bijen, maar ook de honingbijen en vlinders in Nederland worden bedreigd of hebben het moeilijk. Zij hebben van het voor- tot najaar bloemen nodig. Daarmee helpt u insecten en honingbijen die zo belangrijk zijn voor de bestuiving van vele groente- en fruitsoorten, noten en ander voedsel. Dahlia’s geven maandenlang voedsel aan deze nuttige insecten.

Heerlijk in de salade

De zomer is saladetijd. Gebruik de bloemblaadjes als veelkleurige versiering van de salade of proef.. ze zijn eetbaar omdat ze biologisch geteeld zijn. Iedere dahliakleur heeft een eigen smaak. 

Comeback

De dahlia leek een bijna vergeten bloemsoort maar maakt op dit moment een duidelijke comeback. Dahlia’s staan weer volop in de belangstelling, nu blijkt dat de soorten met open hart een (voedsel)bron kunnen worden bijen, hommels, vlinders en andere nuttige insecten.