Verborgen achtergronden van de honingbijen
MOTIVATIE
Twee uitspraken geven de ingang tot dit boek weer: Iwer Thor Lorenzen heeft jarenlang met hart en ziel gewerkt aan het slaan van een brug tussen zijn wetenschappelijke belangstelling voor en het wezenlijke van de honingbij.
uitspraak 1: 'Zo kunnen de imkers wel erg verheugd zijn over de vlucht die de bijenteelt in korte tijd genomen heeft, maar deze vreugde zal geen honderd jaar duren' - Rudolf Steiner, 1924
uitspraak 2: 'of de bijenteelt zal floreren, is eigenlijk alleen afhankelijk van de vraag of de imker in staat is om een reële en innige relatie aan te gaan met het wezenlijke van de Bij' - Iwer Thor Lorenzen, 1938
JUIST NU
Een mensenleven geleden is dit boek in eigenbeheer voor het eerst gepubliceerd, maar eigenlijk is pas nu de tijd gekomen dat de lezer zijn inzichten zal kunnen volgen en begrijpen. Mede omdat de noodzaak tot begrip van de honingbij voor aarde, plant, dier en mens van levensbelang is geworden.
BIJEN EN VIJGEN - HOE ZIT DAT
Een zoektocht van wetenschapper/bioloog I.T. Lorenzen naar de bewering van Rudolf Steiner dat de honingbij afstamt van het vijgenwespje. Maar... de oudste bij ter wereld is toch in barnsteen gevonden leren we allemaal ..? Bij nader inzien is dat misschien helemaal geen bij..
INHOUD
De zoektocht die Lorenzen aflegt heeft al veel bijenliefhebbers tot nadenken aangezet. Het zijn de onthutsende conclusies en waardevolle aanbevelingen voor de imker hoe met het bijenorganisme om te gaan, die dit boek tot een must-have maken.
FEESTDAGEN BIJENKADO
Juist in de winter is ons verstand in staat tot helder nadenken, en de gelezen inzichten kunnen overdacht worden voordat de bijen zich weer laten zien. Maakt dat een boek niet tot een heerlijk geschenk voor wie meer wil begrijpen van en echt begrijpen wat de bijen voor ons betekenen?