Disclaimer

 

Disclaimer houdt meestal het 'ontlopen van verantwoordelijkheid' in. Wij (team BloembollenvoorBijen  ontstaan vanuit Christall & BDimkers) beschouwen ons echter volledig verantwoordelijk voor de webwinkel en de informatie die er op staat. Alles hebben we naar eer en geweten proberen weer te geven.

Mocht er desondanks informatie onjuist zijn, laat het ons weten, we verbeteren graag alles wat onjuist is. Natuurlijk bent u zelf weer verantwoordelijk voor wat u met deze informatie doet, er kunnen immers onjuistheden in geslopen zijn.

Nectar en stuifmeel (pollen)
Over de bloeitijden, nectarafgifte en mate van stuifmeel valt veel te zeggen. We hebben gekozen voor reële informatie hierover van onze breedtegraad. De drachtplanten- en drachtbomenlijst met meer dan 600 soorten in Latijn en Nederlands (samengesteld op basis van de ervaring van vele imkers door Theo Georgiades en verkrijgbaar via Publicaties BDimkers) vormt de basis, aangevuld met informatie uit BeePlants van Martin Crawford.

De werkelijkheid is afhankelijk van de natuur en van jaar tot jaar verschillend. De bodemsoort (en het bodemleven) zijn van belang, ook de weersgesteldheid (zoals: zonne-uren, warmte, neerslag, windrichting) speelt een rol. Evenzo tellen compostering, bemesting, schaduw, plantdiepte en planttijd mee.


De chemievrij geteelde bloembollen blijken soms, 'helaas', extra aantrekkelijk voor muizen en mollen in Nederland en België (hetgeen met gaas aan de onder- en bovenzijde te reguleren valt). Uit het buitenland krijgen we berichten van de snoeplust van wilde zwijnen en zelfs elanden die vooral op de gele botanische krokussen vallen, maar dat zijn incidenten.


Een ander voorbeeld: iedere imker weet dat kamille geen nectar geeft. Suikerwater met thee van kamille wordt om die 'teruggehouden' nectarafgifte benut bij het bijvoeren van de honingbijen. Het blijkt dat de bijen daar grote voorkeur voor hebben en het helpt ze om suiker om te zetten naar iets dat veel leken niet van honing kan onderscheiden. Ondanks dat kamille 'nooit' nectar geeft, hebben we toch één jaar meegemaakt waarin de kamille overvloedig nectar produceerde en de bijen werkelijk massaal op de kamille vlogen.
Het advies spreekt voor zich: maak gebruik van de eigen lokale omstandigheden.

Over de foto’s:
Samen met vrienden hebben we veel aandacht besteed aan het maken van meer dan duizend eigen foto’s, vaak met allerlei bestuivende insecten. Een aantal foto's zijn afkomstig van VisionsPictures uit Lisse, die heel hartelijk ons initiatief steunen. Marijn van den Brink is plantenkenner en reisde door veel streken waar de bollen oorspronkelijk vandaan komen. Enkele foto's zijn met zijn toestemming overgenomen van zijn site.
 
Op alle foto’s berust copyright.
Wilt u van foto’s gebruik maken, dan kunt u ons schriftelijk/per email een verzoek sturen.
Mocht er een foto tussen geslopen zijn die niet van onze hand is en waarbij dit niet vermeld is, dan was dat niet de bedoeling en verzoeken wij u ons daarop attent te maken – wij zullen dan de betreffende foto direct verwijderen.

 

Veel plezier in de webwinkel
team BloembollenvoorBijen
Christall & BDimkers