Voor de bijen en al het andere leven

Maar alle bloembollen zijn toch biologisch?

Nieuwsbrief Bijenlandschap, oktober 2020

   Yvonne Endhoven, van BD Imkers: “Dat is helaas niet zo. Mensen bedoelen dan dat bollen uit de grond komen. Dat er zoveel gif gebruikt wordt, is helemaal niet bekend. Ook niet dat dit in bodem en water komt, via lucht onze longen bereikt, en dat schoolkinderen naast bollenpercelen ziek worden. We kunnen hier allemaal zélf iets aan verbeteren: goede bollen planten; biologische bloembollen kosten maar ietsje meer, het is zo gedaan en je zorgt er zo voor dat er meer bijen komen.”

“Helaas komt maar 1 op de 1000 bloembollen in Nederland uit biologische teelt. De bloembollenindustrie is nog een van de sectoren waarin de meeste bestrijdingsmiddelen worden gebruikt: zeer schadelijk dus voor bijen en andere bestuivers. Bijen kunnen er ademhalings-moeilijkheden door krijgen of verdwalen omdat ze hun oriëntatie verliezen door het gif in stuifmeel en nectar.”

Biologische bloembollen planten

Niet iedereen hoeft bijen te gaan houden, u helpt ook met bloeiende planten, ’t liefst het hele jaar door en vooral in de lente. Daarin vinden honingbijen voedsel en ook de wilde bijen en andere bestuivers.

Bloembollen zijn de vroegste bijenplanten

Met bloembollen vervroegt u het seizoen want ze bloeien eerder dan al het andere. Van januari tot en met maart/april halen honingbijen, vlinders, hommels en wilde bijen uit deze vroege bloemen nectar en stuifmeel. Ze hebben het nodig voor hun gezondheid. Met een goede weerstand kunnen ze de wereld aan.

Chemievrij maakt levend en sterk

Als imkers kiezen wij principieel voor chemievrij geteelde bloembollen. De reguliere teler meent bestrijdingsmiddelen nodig te hebben. Veel middelen zijn oplosbaar in water en komen terecht in stuifmeel en nectar. Zo nemen bijen het gif mee, of raken al meteen gedesoriënteerd en vinden de weg naar kast, korf, nest, eitjes en broed niet terug.

Het kan anders. Alle bio-telers werken zonder chemische bestrijdingsmiddelen. De bodem wordt weer levend. Wormen zijn weer welkom en de organische stof neemt toe. Het water blijft zuiver. Het land houdt beter vocht vast. Ze hoeven zelden te sproeien. Leeuweriken, scholeksters, zwaluwen, patrijzen en hazen, in de lucht en op de grond neemt het leven toe.

De bollen zijn iets kleiner maar gezonder, weerbaar, en reageren beter op wisselende omstandigheden.

Ruime keuze uit narcis, tulp en Bijgoed

Voor de mens maken tulpen en narcissen het voorjaar kleurrijk. Voor de bijen kozen wij bij de telers 65 soorten BIJgoed. Welke daarvan passen er in uw omgeving? Bekijk de foto’s, lees onze ervaringen.

team Christall / BDimkers